Tuesday, February 6, 2007

Vinatorii de fulgere

Ken MacLeod, Vinatorii de fulgere, Tritonic 2006

Am luat-o de pe raft fara sa ma uit la ea. A scos-o Tritonic, o fii ceva de capul ei. Acasa am rasfoit-o putin. Titlul original este "Newton's Wake: A Space Opera". Hmm. Space opera... Adica cu nave, imperii galactice, actiune, laser frate. Suna bine pentru vacanta de Craciun. Si nu m-am inselat. O lectura placuta, bine scrisa, inchegata, cu o tehnologie bine pusa la punct. Un fel de hard space opera, daca exista un asemenea termen.

In timpul razboiului din secolul 21 dintre SUA si Europa, inteligentele artificiale militare devin din ce in ce mai evoluate, culminand cu trezirea lor la viata: Singularitatea. Ca rezultat, o buna parte a omenirii dispare sau este stocata de catre AI-uri. Mare parte a AI-urilor parasesc Pamantul pentru a-si continua evolutia (Marele Rapt).

Actiunea cartii este plasata in secolul 24. Supravietuitorii dezastrului colinda deja galaxia folosindu-se de tehnologia AI-urilor (FTL-uri si reteaua de porti stelare Skein). Grupurile de supravietuitori sunt impartite dupa interese, religie, politica. Principalii jucatori sunt:
  • Clanul Carlyle, o familie scotiana ce detine controlul retelei de porti stelare si isi castiga existenta facand "arheologie martiala" (parca suna mai bine in engleza: "combat archaeology"). Descind pe o planeta, iau in stapanire si valorifica toate artefactele tehnologice gasite.
  • Cavalerii Iluminarii, descendenti ai japonezilor, o grupara militara conservatoare.
  • America Offline, descendenti ai americanilor, nu fac altceva decit sa isi faca ferme pe planetele teraformate si sa traiasca linistiti.
  • Democratic Korea, descendenti ai comunistilor coreeni, multi, se ocupa cu teraformarea planetelor si comert.
  • Rusii, surprinzator, lipsesc :)
Personajul principal este Lucinda Carlyle, conducatoarea unei trupe de arheologi combatanti pe o planeta nou descoperita, Eurydice. Aici descopera... Descopera. Nu mai continui. Incep sa stric surprizele. Un review mai competent decit al meu gasiti aici (Spoiler warning: Plot and/or ending details follow). Ce mi-a placut: ideile, actiunea, istoria razboiului este dezvaluita treptat de-a lungul cartii, satira politica. Ce nu mi-a placut: ideea sfirsitului. M-a lasat cam in ceata. Una peste alta, o carte de vacanta perfecta. Ne mai auzim...

No comments:

Post a Comment