Tuesday, March 27, 2007

Sharia

Roxana Brinceanu, Sharia, Tritonic 2006

Primul roman SF romanesc pe care il citesc dupa Abatia lui Dobos. L-am luat din curiozitate, pentru ca a aparut in fiction.ro, pentru ca e scris de o romanca si pentru ca m-a atras titlul. L-am citit in decembrie, o carte numai buna de vacanta. Mi-a placut. Un urban fantasy, un strop cyber punk, bine scris, actiune inchegata care te tine cu sufletul la gura, un pic de poveste politista si un mister care se lamureste la sfirsit.

Respect modul in care scriu americanii, de nu te mai dezlipesti de poveste pina nu o termini. Iei cartea si o faci film aproape fara nici o adaptare. Pina la urma, o definitie mai buna decit asta pentru o carte buna nu vad: sa-ti placa si sa nu-ti vina sa o lasi din mana pina nu vezi ce s-a mai intimplat. Si Roxana Brinceanu stie sa faca cititorul sa ramana langa carte :-)

Ce e Sharia? Cartea nu explica foarte clar. Trebuie sa citesti printre randuri. In principiu este o lume. O lume in care:
  • Natura si-a reintrat in drepturi. Copacii nu mai sunt taiati si ajung sa distruga treptat sistemele energetice si de canalizare ale marilor orase.
  • Cetatenii acestei lumi sunt selectati dupa testele de IQ. Oamenii, cainii, cimpanzei pot avea aceleasi drepturi. Pentru supravietuire, se formeaza familii, de obicei mixte. Va imaginati ca cimpanzeii vorbesc engleza? Nu chiar, pentru comunicare au implantat un translator.
  • Cetatenii au implantat un cip ID care tine toate datele legate de ei. Celor care gresesc li se reduc drepturile cetatenesti. Recidivistii sunt expulzati intr-o colonie de munca.
  • Rasismul exista si inseamna sa nu ai respect pentru vecinul tau cimpanzeu :-)
Pe parcursul cartii aflam povestea lui Jay, o fata de la periferie ce traia intr-o familie mixta condusa de un cimpanzeu. Intrata in necazuri incercand sa-si ajute fratele in pericol de a fi expulzat, Jay este tirita intr-o intriga cu accente politiste alaturi de doctorul Kurt-un alb bogat, de "ultima solutie"-un personaj misterios si de o formatie rock al carei vocal e un ciine.

Mai multe nu mai zic, sa nu va stric surprizele. Ideea oamenilor ce sunt pe picior de egalitate cu cimpanzeii si ciinii nu mi se pare prea realista, dar e totusi fantasy nu hard sf. O recenzie excelenta gasiti aici. Cartea place si merita citita. Recent am aflat ca este nominalizata la cel mai bun volum individual - Premiile Kult. Poate o sa fiu si eu pe acolo pentru un autograf, ceva :-)

Acum am alta dilema. Vreau sa recuperez timpul pierdut. Ce autori romani de SF mai sunt si merita cititi? Pina acum am preferat sa merg pe retete sigure(a se citi din afara), lucru pe care vreau sa-l indrept, ca vad ca se poate :-) Cam atit. Ne mai auzim...

Update: [via Slashdot]: "And now an Austrian court may well decide that a chimpanzee is a 'person' with what up until now have been called human rights."

Saturday, March 24, 2007

Ikea.ro - Deschiderea

M-am dus miercuri la deschiderea Ikea si o sa ma duc si simbata, sa ma mai lamuresc. M-am dus, desi nu prea vroiam sa ma duc in prima zi, din motive de aglomeratie. Era urat afara si parea cel mai bun si util mod de a petrece o seara ploioasa. Si pina la urma era un eveniment monden. Vorba lui Patras, oamenii se impart in doua: cine a fost la Ikea in prima zi si ceilalti. Logic, nu? :-)

M-am dus. Am ajuns la 6:30. Parcarea Mobexpert si Bricostor, goala goluta. Parcarea Ikea, plina plinuta. De asteptat. Gasesc loc, intru in magazin, iau creionu, harta si punga galbena pe post de cos oferite chiar la intrare, refuz baloanele, ce naiba sa fac cu ele prin magazin?, si intru...

Si intru. Lume multa, evident. Unii hotariti, altii privitori, altii indecisi(ca mine). Traseul e ca un sarpe care te plimba prin tot magazinul. Ma plimb sistematic, studiez toate decorurile, pipai toate materialele, ma uit la toate prostiile, sistemele, gadgeturile. Dupa doua ore jumate ma uit pe harta unde sunt si vad ca n-am facut decat jumatate din traseu. Ma apuca deznadejdea, simt ca ma sufoc daca nu ies afara sa fumez o tigara(in magazin nu se fumeaza nicaieri, nici la restaurant). Nici o problema, nu ma deranjeaza.

Dar cum se iese? Pai foarte simplu. Ajungi din nou la locul pe unde ai intrat, cobori jos, la raionul de decoratiuni, urmezi traseul de acolo,ocolesti oamenii, pina la casele de marcat, si gata, ai iesit. Rabdarea mea s-a terminat in momentul in care o sageata care ma indrepta spre iesire m-a trimis spre o fundatura. Desteptii astupasera trecerea cu o draperie si un cos mare in fata. Am trecut prin draperie, am sprintat prin hala de autoservire, am trecut de case, mi-am aprins o tigara si am plecat. Si restaurantul se inchide la 9, asa ca n-am apucat sa incerc chiftelutele :-(

In concluzie, lasand la o parte micul meu razboi cu iesitul afara, e imposibil sa nu gasesti ceva care sa-ti placa. Gasesti tot felul de chestii misto si ingenioase, doar sa ai noroc la dimensiuni si culoare. Si inca ma intreb cum e cu stocurile? Daca imi place ceva il gasesc sigur? Nu prea imi vine sa cred.

Desi in momentul in care am iesit ma hotarasem doar pentru mobilierul de baie, dupa ce am mai studiat niste pliante, parca iese si sufrageria si dormitorul(fara dulap). Apropo de dulap(PAX), pretul care il vedeti in catalog(1400RON) e doar la usile glisante. Daca vrei si cadrul unde sa-ti pui hainele si niste polite si sertare, se mai adauga cam 900RON :-) Oricum era de 66cm latime si mie imi trebuia de 60.

Asa ca sambata ma duc iar. Eu si alti 49998 de bucuresteni. La deschidere cica au fost 10000. Si mie mi s-a parut aglomerat. Nu stiu daca o sa fie o idee buna. Ne mai auzim...

PS: Un articol mai complet aici

Thursday, March 15, 2007

Shopping martie



Desi e jumatatea lui martie, sigur ma opresc aici. Mi-am prapadit tot bugetul la tirgul de carte Amplus. Simbata, 10 martie, cu o zi inainte de dizertatie, am considerat necesar ca trebuie sa fiu acolo. Am fost. Mi-am reinoit vechea colectie Dune de la Nemira in cinstea continuarii de la Millenium Press. Nu-i asa ca arata bine? Sunt super fericit ca am gasit primele doua carti din colectia Cotidianul, Updike si Romain Gary. Acum le am pe toate(si nici una citita :-). Sper sa-mi placa "Pulberea de stele" a lui Gaiman la cit am asteptat-o. Si de abia astept sa citesc continuarea la "Wilt", a lui Tom Sharpe. M-a distrat in timpul lucrului la dizertatie si sunt curios ce mai face de data asta. Si mai sunt curios sa vad cum e tradus Pratchett :-)
  • Frank Herbert - Dune, toate 6, Nemira
  • Brian Herbert & Kevin J.Anderson - Dune:Casa Atreides, Millenium Press
  • Terry Pratchett - In camion, In nava, In excavator, Corint
  • Costi Gurgu - Retetarium, Tritonic
  • Neil Gaiman - Pulbere de stele, Tritonic
  • Lois McMaster Bujold - Blestemul Chalionului, Tritonic
  • Cory Doctorow - Un miliard de sanse, Millenium Press
  • Ben Bova - Powersat, Millenium Press
  • Marion Zimmer Bradley - Negurile vol.II, Nemira
  • Alfred Brester - Omul demolat, Nemira
  • Jerome K. Jerome - Trei pe doua biciclete, Corint
  • Tom Sharpe - Alternativa Wilt, Polirom
  • John Updike - Centaurul, Cotidianul(Univers)
  • Romain Gary - Ai toata viata inainte, Cotidianul(Univers)
Stau si ma intreb acum daca vechea mea colectie Dune de la Nemira valoreaza ceva(in afara de valoarea sentimentala, bineinteles). Pot sa ma mandresc ca am prima editie in limba romana sau sunt doar niste carti vechi care ocupa spatiu? Sau inca nu am asteptat destul?

Academica II

Am scapat. Absolvent al cursului de Managementul proiectelor. Duminica mi-am sustinut dizertatia. Impropriu spus sustinut. A fost un dezastru total. Mi-am ales o tema care mie mi s-a parut interesanta: "Managementul proiectelor open source". Pe voi va intereseaza? Ei bine, nici pe profi, mai ales ca au mai fost doua prezentari cu acelasi subiect in aceasi zi.

Primul lucru care l-am invatat dupa ce mi-am ales lucrarea si la primele incercari de a incropi un plan de bataie care sa fie cit de cit legat de management este ca: proiectele open source nu prea au nevoie de management in sensul traditional, ci mai mult de leadership. Practic eu ma duceam acolo sa spun ca orice ne-au invatat ei nu se aplica :-). Ca urmare m-am demoralizat complet si mi-a luat 4 zile sa scriu 8 pagini de introducere si "teorie". Am terminat cu toate fix la ora la care incepea prezentarea, am ajuns cu jumatate de ora mai tirziu, la timp ca sa-mi sara randul. Rezultatul? Am mai stat o ora in amfiteatru ascultand tot felul de lucrari "interesante" si am reusit sa prezint ultimul :-)

Am inceput cu introducerea: "Ce sunt proiectele open source?". Profu m-a intrerupt plictisit, anuntandu-ma ca ei stiu deja de la colegii mei anteriori si sa sar peste. Am sarit peste, am trecut fulger prin sliduri, cu gand sa ajung la studiul de caz (eclipse.org). N-am reusit, deoarece alt prof a fost contrariat ca de ce folosesc termenul de "Release" si ce inseamna el (desi era prof de info si sunt convins ca stia). La care eu m-am blocat si n-am stiut sa traduc in romaneste intr-un singur cuvant "Release". Mi-a trecut prin cap sa-i spun parerea mea despre traducerile de termeni tehnici/economici din engleza in romana si frustrarea mea citind asemenea traduceri, da am tacut, ca de, el e profesor si naiba stie. Ma rog, cind am ajuns la studiul de caz m-au intrerupt. Si mi-au dat 9. Si am scapat. Never looked back.

Asta imi aduce aminte de o experienta din FAC, anul III, disciplina tot managementul proiectelor. Am facut cu inca trei colegi un proiect "Modernizarea Laboratorului De Calculatoare Numerice" despre modernizarea unui laborator din Poli. La partea cu resursele(umane si materiale), calculele noastre de studenti cinstiti dadeau ca aproape totul e free. Noi ne chinuiam cu proiectarea, noi implementam, noi intindeam firele, Linuxu era gratis, noi eram gratis... Dar am zis ca e prea moca si sa punem si noi ceva, acolo... Am pus:
  • 1 surubelnita - 100000 lei
  • 1 rotopercutor, 1 tester cablu - imprumutate (nu ne-a lasat inima sa le cumparam, aveam prieteni de unde sa le luam :-)
  • 1 cleste sertizare - 1250000 lei
Profa a facut ochii mari... Eu am luat 6, colegii mei 5. Inca nu stiu de ce am luat mai mult.

Pina una alta, am scapat. Nu mai vreau scoala, nu multumesc. I'm free. "Free as in free speech, not as in free beer".

Monday, March 5, 2007

bookblog.ro




Felicitari bookblog.ro si echipei pentru locul I la roblogfest2007, la sectiunea "Cel mai bun blog de cultura"!

Sunday, March 4, 2007

Shopping februarie


Jerom K. Jerome - Trei intr-o barca, Corint
JD Salinger - De veghe in lanul de secara, Polirom
John Wyndham - Ziua trifidelor, Corint
John Brunner - Retelele infinitului, RAO
Kelly Link - Magia pentru incepatori, Tritonic
Nick Drake - Nefertiti,Cartea mortilor, Nemira
Tom Sharpe - Wilt, Polirom
Nicola Griffith - Riul linistit, Millenium Press
Nancy Kress - Foc incrucisat, Lucman
Charles Sheffield - Panza dintre lumi, Lucman
Marc Levy - Si daca e adevarat..., Trei
Nedja - Fructul interzis, Trei
William Golding - Imparatul mustelor, Humanitas
Anthony Burges - Portocala Mecanica, Humanitas
Ken Grim - Replay, Nemira
Orson Scott Card - Umbra hegemonului, Nemira
Phillip K. Dick - Substanta M, Nemira
Marion Zimmer Bradley - Negurile vol.I, Nemira
Cristhoper Paolini - Eragon vol.I si II, RAO
M.John Harrison - Viriconium (omnibus), Tritonic

Saturday, March 3, 2007

Cum sa dezlipesti usor eticheta cu pretul

V-ati dorit vreodata ca domnii librari sa nu mai foloseasca lipiciul ala groaznic cind pun etichetele cu pretul pe carti? Sau pe CD-uri? In special cei de la Diverta au un stil sa macelareasca copertile...

Ei bine, vineri am vazut la o tanti care impacheta cadouri cum a dezlipit etichetele. A folosit un diluant, "Thinner" pe englezeste, "Diluant pentru fluid corector" in romaneste. Il gasesti in Diverta la raionul de lipiciuri, pasta corectoare, d-astea . L-am folosit si merge. Eticheta se desprinde imediat. Pare sa nu atace copertile lucioase. Probabil ca merge cu orice tip de diluant(asta-i pe baza de benzen), da pe asta l-am testat, de asta va zic. Ne mai auzim...

Ikea.ro

Azi am primit catalogul la usa. S-a lansat si situl. Nevasta-mea s-a bucurat ca un copil, si eu pe linga ea. L-a "citit" pe tot, acum e cu creionul in mina :-) . Sunt pareri impartite legate de calitate, preturi si servicii. Am vazut citeva lucruri dragute, da pina nu le vad si nu le pipai nu pot sa ma pronunt. Am ceva sperante si sper sa dorm si eu intr-un pat normal in maxim o luna. Ne mai auzim...