Sunday, December 17, 2006

Zei Americani

Neil Gaiman, Zei americani, Tritonic 2006

Foarte tare. Pana acum o luna habar n-aveam de Gaiman (shame on me). Am cumparat-o din curiozitate, cartea cistigand Hugo si Nebula în 2002 si 2003, si mi-a placut foarte mult. Stiati ca zeii au venit in America adusi de credinta valului de emigranti? Lumea noua devine un turn babel al diverselor mitologii. Regasim tot panteonul scandinav, adus de vikingi in prima lor descindere, zeii africani, adusi de sclavi, zei rusi,irlandezi,germanici,scotieni, zei voodoo, zei egipteni... Se pare ca America nu e un pamint bun pentru zei. Lumea i-a uitat treptat, nu li se mai aduc jertfe, zeii noi le-au luat locul.

Povestea se invarte in jurul lui Shadow, un puscarias eliberat din inchisoare. Acesta este angajat de un personaj misterios, Wednesday, sa-l ajute in diferite treburi, mai mult sau mai putin legale. Urmeaza o calatorie de-a lungul Americii, cu locuri ciudate (multe din ele fiind atractii turistice tipic americane Rock City , House on the Rock), in care personajele intalnite sunt si mai ciudate decat locurile. Zeii vechi incearca sa recastige terenul pierdut in fata celor noi. Vine furtuna... Povestea curge, te tine cu sufletul la gura, sfirsitul este oarecum neasteptat. Merita citita. Ne mai auzim ...

PS: Dupa ce cititi cartea, puteti vedea aici lista tuturor zeilor prezenti in carte, precum si harta locurilor prin care a trecut Shadow.

No comments:

Post a Comment