Thursday, March 15, 2007

Academica II

Am scapat. Absolvent al cursului de Managementul proiectelor. Duminica mi-am sustinut dizertatia. Impropriu spus sustinut. A fost un dezastru total. Mi-am ales o tema care mie mi s-a parut interesanta: "Managementul proiectelor open source". Pe voi va intereseaza? Ei bine, nici pe profi, mai ales ca au mai fost doua prezentari cu acelasi subiect in aceasi zi.

Primul lucru care l-am invatat dupa ce mi-am ales lucrarea si la primele incercari de a incropi un plan de bataie care sa fie cit de cit legat de management este ca: proiectele open source nu prea au nevoie de management in sensul traditional, ci mai mult de leadership. Practic eu ma duceam acolo sa spun ca orice ne-au invatat ei nu se aplica :-). Ca urmare m-am demoralizat complet si mi-a luat 4 zile sa scriu 8 pagini de introducere si "teorie". Am terminat cu toate fix la ora la care incepea prezentarea, am ajuns cu jumatate de ora mai tirziu, la timp ca sa-mi sara randul. Rezultatul? Am mai stat o ora in amfiteatru ascultand tot felul de lucrari "interesante" si am reusit sa prezint ultimul :-)

Am inceput cu introducerea: "Ce sunt proiectele open source?". Profu m-a intrerupt plictisit, anuntandu-ma ca ei stiu deja de la colegii mei anteriori si sa sar peste. Am sarit peste, am trecut fulger prin sliduri, cu gand sa ajung la studiul de caz (eclipse.org). N-am reusit, deoarece alt prof a fost contrariat ca de ce folosesc termenul de "Release" si ce inseamna el (desi era prof de info si sunt convins ca stia). La care eu m-am blocat si n-am stiut sa traduc in romaneste intr-un singur cuvant "Release". Mi-a trecut prin cap sa-i spun parerea mea despre traducerile de termeni tehnici/economici din engleza in romana si frustrarea mea citind asemenea traduceri, da am tacut, ca de, el e profesor si naiba stie. Ma rog, cind am ajuns la studiul de caz m-au intrerupt. Si mi-au dat 9. Si am scapat. Never looked back.

Asta imi aduce aminte de o experienta din FAC, anul III, disciplina tot managementul proiectelor. Am facut cu inca trei colegi un proiect "Modernizarea Laboratorului De Calculatoare Numerice" despre modernizarea unui laborator din Poli. La partea cu resursele(umane si materiale), calculele noastre de studenti cinstiti dadeau ca aproape totul e free. Noi ne chinuiam cu proiectarea, noi implementam, noi intindeam firele, Linuxu era gratis, noi eram gratis... Dar am zis ca e prea moca si sa punem si noi ceva, acolo... Am pus:
  • 1 surubelnita - 100000 lei
  • 1 rotopercutor, 1 tester cablu - imprumutate (nu ne-a lasat inima sa le cumparam, aveam prieteni de unde sa le luam :-)
  • 1 cleste sertizare - 1250000 lei
Profa a facut ochii mari... Eu am luat 6, colegii mei 5. Inca nu stiu de ce am luat mai mult.

Pina una alta, am scapat. Nu mai vreau scoala, nu multumesc. I'm free. "Free as in free speech, not as in free beer".

3 comments:

  1. da' o bere cand dai? :) vorba aia... ai terminat scoala :P
    nu's cati oameni care citesc postul tau se vor mai apuca de masterat. Oricum nu prea aveam tragere, da' acu' chiar ca nu ma mai atrage. Felicitari si astept berica :D

    ReplyDelete
  2. multumesc. vine si berica, stai linistit :-)

    ReplyDelete